4 tapaa hyödyntää vetkuttelua

Okei, tämä on tuottavuusblogi ja saattaa kuullostaa oudolta kun sanon, että vetkuttelulla voit tulla tuottavammaksi.

Mutta vaikka vetkuttelulla onkin pääsääntöisesti vain negatiivisia puolia, on siitä myös apua jokapäiväisessä työssäsi. Joten tsekkaa nämä neljä vinkkiä, joiden avulla teet vetkuttelusta renkisi isännän sijaan.

1. Enemmän aikaa tärkeille tehtäville

Jos mielesti tekee vetkutella, mikset kohdistaisi tätä energiaa matalan prioriteetin tehtäviin?

Yksi asioista, jonka opin lukiessani Brian Tracyn “Eat That Frog” -kirjaa (kumppanuuslinkki) oli se, että vetkuttelemalla vähäpätöisten asioiden kanssa, annat enemmän tilaa tärkeille asioille.

Sanotaan vaikkapa, että sinun pitäisi saada projektisi päätökseen tänään. Tämän projektin lisäksi työlistallasi on myös muutakin tehtävää. Yksi näistä muista tehtävistä on nurmikon leikkaaminen. Mutta koska projektin valmistuminen on sinulle tärkeämpi asia kuin ruohon leikkuu, päätät siirtää pihatöitä johonkin toiseen päivään.

Kuten esimerkki osoittaa, on hetkiä, joilloin voi huoletta siirtää vähempiarvoisia tehtäviä eteenpäin. Näin tärkämpi tehtävä saa lisää aikaa ja huomiota.

2. Hyödynnä muodollista ja epämuodollista vetkuttelua

Normaalisti vetkuttelusta puhuttaessa keskitytään sen negatiivisiin puoliin eli syyllisyyden tuntoon, heikkoon itsetuntoon ja kyvyttömyyteen saavuttaa asetetuja tavoitteita.

Vetkuttelulla on kuitenkin myös positiivisempi puoli ja sen avulla saat lisää energiaa työtehtävien tekemiseen. Tässä yhteydessä puhutaan muodollisesta (structured) ja epämuodollisesta (unstructured) vetkuttelusta.

Ensimmäisen kohdalla tarkoitetaan jonkin tehtävän lykkäämistä, jotta voit tehdä jotain muuta. Jälkimmäisessä tapauksessa käytät vetkuttelua energisyytesi parantamiseen.

Jos tehtäväsi on esimerkiksi raportin kirjoittaminen, muodollinen vetkuttelu tarkoittaa esimerkiksi:

  • Työpisteesi siivoamista ja organisointia
  • Tehtävien suunnittelua
  • Asiakassähköpostiin vastaamista
  • Tietokoneen ylläpitoa (tiedostojen poistamista, käyttämättömien sovellusten poistoa …)

Jos taas puhutaan epämuodollisesta vetkuttelusta, voit tehdä esimerkiksi seuraavaa:

  • Ottaa nokoset
  • Treenata
  • Meditoida
  • Rentoutua
  • Lukea

Joten vaikka et tekisikään sitä työtä, jota sinun pitäisi tällä hetkellä tehdä, ovat muut tekemäsi asiat silti arvokkaita. Näillä muilla työtehtävillä pystyt siivoamaan työlistaasi muista tehtävistä ja energisoimaan itseäsi, jotta työtehosi paranee.

3. Työlistan automaattinen siistiytyminen

Aina silloin tällöin yllättyy iloisesti, kun jonkin tehtävän voikin poistaa suoraa työlistalta: tällainen voi olla esimerkiksi tehtävä, joka oli jossain vaiheessa ajankohtainen, mutta jonka “parasta ennen” -päiväys on jo mennyt.

Kuvitellaan että olet kirjailija ja tarkoituksenasi olisi aloittaa oma podcast-lähetys joskus lähitulevaisuudessa. Laitat tämän projektin työlistallesi, mutta et kuitenkaan edes aloita sen suunnittelua missään vaiheessa.

Myöhemmin kirjoitat tärkeän sopimuksen jonkin kustannustalon kanssa ja huomaat samalla, että aikaa ei enää jääkään podcasteille. Koska tilanne on nyt erilainen kuin aiemmin, projektin voi ottaa huoletta pois listalta.

4. Auttaa valmistautumaan johonkin

Teet työlistalla olevia tehtäviä kunnes muistatkin yllättäen, että sinun piti pitää esitys kolmen päivän päästä.

Päätät lykätä seuraavia tehtäviä valmistautuaksesi henkisesti esitykseesi. Kuvittelet esimerkiski seisovasi yleisön edessä, materiaaliasi esittäen. Saatat jopa miettiä pari vitsiä, jotka heität yleisölle esityksen aikana.

Muiden työtehtävien lykkääminen auttaa sinua tässä tapauksessa valmistautumaan paremmin esitykseesi (ainakin omalla kohdallani tämä valmistautuminen auttaa nujertamaan ramppikuumeen). Ja kun tiedät, että vetkuttelun avulla pystyt suoriutumaan toisesta tehtävästä paremmin, on sen käyttökin hyväksyttävämpää.

44 käytännöllistä tapaa lopettaa vetkuttelu

Kerroin juuri tavoista, joilla vetkuttelua voi käyttää hyväksi henkilökohtaisen tuottavuuden parantamisessa. Pitkällä aikajänteellä asioihin rivasti tarttuminen on kuitenkin hyödyllisempää kuin niiden jatkuva lykkääminen.

Strategisesti käytetttynä vetkuttelu voi olla palvelijasi, mutta jos siitä tulee tapa ja se ottaa sinussa isännän roolin, menee homma mutkikkaaksi: et pysty pitäämään sovittuja aikatauluja etkä saa tärkeitä töitä tehdyksi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *